Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
  • 1 szklanka octu ryżowego (240 ml)
  • 2 szklanki wody (480 ml)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka soli lub 2 łyżki sosu sojowego
  • 60 g łyżki tajskiej pasty curry
  • 1 kawałek imbiru (około 3-4 cm, pokrojony w plasterki)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Na dno litrowego słoika włóż plasterki czosnku i imbiru.
  3. Układaj warstwami ogó
  4. W garnku wymieszaj ocet ryżowy, wodę, cukier, sól, ziarna kolendry i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  5. Do przestudzonej zalewy dodaj pastę curry i wymieszaj aż się rozpuści
  6. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoiku.
  7. Zakręć słoik i ostudź. Przechowuj w chłodnym miejscu. Ogórki są gotowe po 1-2 tygodniach.

 

Jak przygotować ogórki na przetwory?

Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.

Przepis autorstwa - Dawid Jedynak